Başkan Yönetim Meclis Personel Tarım Köşesi Videolar iletişim Kayıt Olma Banka Hesabımız Sorular Cevaplar

Tarım Arazilerinin Satış ve Devrinde Vergi ile Harç Alınmayacak

-Tarım Arazilerinin Satış ve Devrinde Vergi ile Harç Alınmayacak

-TZOB Genel Başkanı Bayraktar:
-"Tarım arazilerinin satışı ve intikal işlemlerinde; ölüm tarihinden itibaren 1 yıl içinde intikal işlemlerini yapan tüm mirasçılardan vergi ve harç alınmayacak"
-"Getirilen kolaylıkla intikali yapılmış arazilerin ÇKS'ye de kaydı sağlanmış olacak" 
-"Böylece üretim yapan pek çok çiftçimiz de desteklerden, düşük faizli kredilerden, tarım sigortalarından yararlanacak, TMO'ya ürün teslim edebilecek, doğal afetlerden ürünleri zarar görmeleri halinde kredi borç ertelemesi yapabilecekler."   
-"Sulu ve kuru tarım arazilerinde 20 dekardan küçük, dikili tarım arazilerinde 5 dekardan küçük ve örtü altı tarım arazilerinde 3 dekardan küçük hisselerin diğer hissedarlara satışı halinde vergi, harç ve döner sermaye ücretleri alınmayacak"
- "Yapılan bu düzenleme ile hisseliliğin azaltılması ve hissedarların kendi aralarında anlaşmaları teşvik edilmiştir"

Ankara – 16.04.2021 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarım arazilerinin satış ve devrinde, vergi ve harç alınmamasına ilişkin bir açıklama yaptı. 
Bayraktar, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü'nün "Tarım Arazilerinin Satış ve İntikal İşlemlerinde Vergi Muafiyeti" ve "Hisseli Tarım Arazilerinin Satış İşlemlerinde Vergi, Harç ve Döner Sermaye Ücretleri Alınmayacak" açıklamasını değerlendirdi. 
Bayraktar;  açıklamalara göre tarım arazilerinin satışı ve intikal işlemlerinde vergi ve harç muafiyeti uygulandığını, ölüm tarihinden itibaren 1 yıl içinde intikal işlemlerini yapan tüm mirasçılardan vergi ve harç alınmayacağını belirtti ve şöyle devam etti;
"5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda değişiklik yapan 7255 sayılı Gıda, Tarım ve Orman Alanında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun 04.11.2020 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. 7255 Sayılı Kanun'un 19. Maddesi ile 5403 Sayılı Kanun'un 8/I maddesinde değişiklik yapılarak tarım arazilerinin miras yolu ile intikal işlemlerine vergi ve harç muafiyeti getirildi. 5403 sayılı kanunun 8/I maddesinde yer alan intikal işlemlerindeki vergi muafiyetinden yalnızca yeter gelirli büyüklüğe haiz olan kişilerin mirasçıları faydalanabilmekteydi ancak yapılan yeni düzenleme ile vefat tarihinden itibaren bir yıl içinde 5403 sayılı Kanunun 8/C hükümlerine göre intikal işlemlerini yaptıran tüm mirasçılar vergi ve harç muafiyetinden faydalanabilecek." 
Çiftçi Kayıt Sistemi Yönetmeliğine (ÇKS) göre; maliki ölmüş olmakla birlikte tapu kayıtlarında mirasçıları adına intikali yapılmamış arazilerin ÇKS'ye de kaydının  mümkün olmadığını belirten Bayraktar, "getirilen kolaylıkla intikali yapılmış arazilerin  ÇKS'ye de kaydı sağlanmış olacak. Böylece üretim yapan pek çok çiftçimiz de tarımsal desteklerden düşük faizli kredilerden, tarım sigortalarından yararlanabilecek, TMO'ya ürün teslim edebilecek, doğal afetlerden zarar görmeleri halinde düşük faizli kredilere yönelik borç ertelemelerinden de faydalanabilecek" dedi.
Bayraktar, muafiyetin sulu ve kuru tarım arazilerinde 20 dekardan küçük, dikili tarım arazilerinde 5 dekardan küçük ve örtü altı tarım arazilerinde 3 dekardan küçük hisseler için geçerli olduğunun altını çizdi ve sözlerini şöyle sürdürdü; 
 "Ülkemizde tarım arazilerindeki en büyük sorunlardan biri de hisselilik sorunudur. Tarım arazilerinde metrekare ve santimetrekare büyüklüklerinde binlerce hisse bulunmaktadır. Malikler bu hisselerini satmak istemelerine karşın, vergi ve döner sermaye ücretlerinin arazi bedelinden fazla olması nedeni ile bu hisseler satılamamaktadır.
 5403 sayılı Kanun'da yapılan yeni düzenleme ile, asgari tarımsal arazi büyüklüklerinin altındaki (mutlak tarım arazileri, marjinal tarım arazileri ve özel ürün arazilerinde 20 dekar, dikili tarım arazilerinde 5 dekar ve örtü altı tarımı yapılan arazilerde 3 dekar) hisselerin hissedarlara satışı halinde; vergi, harç ve döner sermaye ücretleri alınmayacaktır. 
Düzenleme ile hisseliliğin azaltılması ve hissedarların kendi aralarında anlaşmaları teşvik edilmiştir. Bu muafiyetten faydalanabilmek için, satılan hissenin arazi sınıfına göre asgari büyüklük değerlerinin altında olması ve hissenin tamamının aynı anda bir veya birden fazla hissedara satışının yapılması gerekmektedir."

0 Yorumlar

Bize Dair Bilgiler

Ekipmanlarımızı izleyin

Odamıza ait ve çiftçilerimize kullanım sağlattığımız ekipmanlarımız.


Bozkır'da Hava Durumu