-TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar:
-"2017 yılında yaşanan afetler nedeniyle zarar gören
üreticilerimizin, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine
borçlarının bir yıl süreyle ertelenmesine ilişkin Bakanlar Kurulu
Kararı'nı olumlu buluyoruz"
-"Arka arkaya afet yaşayan üreticilerin biriken borçlarını
erteleme sonrasında bir defada ödemesi mümkün değildir.
Bu durumdaki çiftçilerimizin biriken kredi borçlarının tamamı,
faizsiz olarak uzun vadeye yayılarak yapılandırılmalıdır"
-"Ziraat Odaları Birliği olarak çiftçilerimizin yaşadığı afetleri
düzenli takip ediyor, afet zararlarının çiftçimize yükünün
azaltılmasını ilgili kurumlardan talep ediyoruz"
Ankara – 29.11.2017 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2017 yılında yaşanan afetler nedeniyle zarar gören üreticilerin, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının bir yıl süreyle ertelenmesine ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı'nı olumlu bulduklarını bildirdi.
Bayraktar, arka arkaya afet yaşayan üreticilerin biriken borçlarını erteleme sonrasında bir defada ödemesinin mümkün olmadığını belirterek, "bu durumdaki çiftçilerimizin biriken kredi borçlarının tamamı faizsiz uzun vadeye yayılarak yapılandırılmalıdır" dedi.
Şemsi Bayraktar, son yıllarda iklim değişikliğinin etkileri ile gerçekleşen yağışların, zamansız ve şiddetli olduğunu, don, dolu, fırtına, kuraklık gibi afetlerin daha fazla yaşandığını vurguladı. 2016-2017 tarımsal üretim döneminin başladığı Ekim ayından itibaren sonbahar yağışlarının yetersiz olmasının çok sayıda ilde hububat üretiminde kuraklığa neden olduğuna dikkati çeken Bayraktar, üretim dönemi boyunca gerçekleşen aşırı yağış, sel, dolu, don, fırtına, hortum gibi afetlerin de üreticilere büyük zarar verdiğini bildirdi.
TZOB Genel Başkanı Bayraktar, son olarak Kasım ayı içinde Antalya'da yaşanan hortum, fırtına, aşırı yağışın seralara, narenciye ve zeytin ağaçlarına zarar verdiğini belirtti.
-TZOB afet zararlarının takipçisi-
Ziraat Odaları Birliği'nin çiftçilerin yaşadığı afetleri düzenli takip ettiğini vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:
"Afet zararlarının çiftçimize yükünün azaltılmasını ilgili kurumlardan taleplerde bulunuyoruz. Bu taleplerimizden biri de üreticilerimizin kullanmış oldukları kredilerin vadesi gelen borçlarının afetler başta olmak üzere çeşitli nedenlerle ödenememesi nedeniyle ertelenmesi ve üst üste afet yaşayan çiftçilerimiz için uzun vadeye yayılarak yapılandırılması olmuştur. Bu konuda yapılan girişimler sonucu çiftçilerimizin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan düşük faizli kredi borçlarının bir yıl süreyle ertelenmesine yönelik Bakanlar Kurulu Kararı, bugünkü Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
-Karar en az yüzde 30 zarar gördüğü tespit edilen çiftçileri kapsıyor-
Yapılan düzenlemeyle 1 Ocak 2017-31 Aralık 2017 tarihleri arasında, deprem, yangın, aşırı sıcak zararı, samyeli, çığ, heyelan, taban suyu yükselmesi, sel-su baskını, fırtına, aşırı yağış, aşırı kar yağışı, kar fırtınası, dolu, kırağı, don, kuraklık, yıldırım düşmesi, güneş yanıklığı ve hortum afetlerine maruz kalan ve bu afetler nedeniyle ekilişleri, ürünleri, hayvan varlıkları, tesisleri veya seraları en az yüzde 30 zarar gören, bu durumları hasar tespit komisyonlarınca tespit edilen Çiftçi Kayıt Sistemine ve Bakanlığın diğer kayıt sistemlerine kayıtlı gerçek ve tüzel kişi üreticilerin T.C. Ziraat Bankası AŞ ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan düşük faizli kredi borçları yıllık yüzde 3 faizle bir yıl ertelendi."
Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından ertelenen tarımsal kredi borçlarına, erteleme dönemi süresince yüzde 3 faiz uygulanacağını bildiren Bayraktar, ayrıca ertelenen krediler nedeniyle Hasar Tespit Komisyonu Kararı tarihinden itibaren müracaat süresi sonuna kadar, borcun ertelenmesi halinde ise erteleme süresi sonuna kadar takip işleminin başlatılmayacağını belirtti.
-Bir yılı aşan yapılandırmada cari faiz uygulanıyor-
Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri'nin kendi uygulamaları çerçevesinde bir yıldan fazla taksit yapılabileceğine dikkati çeken Bayraktar, "Yalnız bir yıldan fazla taksitlendirmenin ilk yılına yüzde 3, daha sonraki yıllarına Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri'nin cari faizi uygulanacak" dedi.
Karar, tabii afetler nedeniyle sıkıntıda olan çiftçinin bir nebze de olsa rahatlamasını sağlayacağını bildiren Bayraktar, "bir yıl ertelemenin yanı sıra, arka arkaya afet yaşayan üreticilerin biriken borçlarını erteleme sonrasında bir defada ödemesi mümkün değildir. Bu durumdaki çiftçilerimizin biriken kredi borçlarının tamamı faizsiz uzun vadeye yayılarak yapılandırılmalıdır. Yapılandırmaya diğer kamu bankalarına olan borçlar da dahil edilmelidir. Ayrıca özel bankaların yapılandırmaya katılımı da sağlanmalıdır" dedi.
0 Yorumlar